Læreplan for opplæring i håndtering av akutt forurensning er et samarbeid mellom Kystverket, Norges Brann- og redningsskole og NOFO.
Opplæringsplanen for håndtering av akutt forurensning skal hjelpe med å oppfylle lovens krav om beredskap og tiltak mot akutt forurensning (se forurensningsloven kapittel 6).
Akutt forurensning utgjør en alvorlig trussel mot vårt miljø og samfunn. Hendelser som oljeutslipp kan ha langvarige og ødeleggende konsekvenser for naturen, dyrelivet og menneskers helse. Derfor er det avgjørende at vi har en godt forberedt og kompetent beredskap som kan reagere raskt og effektivt i krisesituasjoner. Dette er bakgrunnen for at Kystverket, Norges Brannskole og NOFO har valgt å samarbeide om en felles læreplan.
Formålet med denne læreplanen er å sikre at alle som deltar i beredskap og håndtering av akutt forurensning får en enhetlig og høy kvalitet på opplæringen. Denne opplæringen er basert på bestemmelsene i Forurensningsloven, som pålegger beredskaps- og aksjonsplikt for å håndtere forurensnings hendelser. Hovedmålene med læreplanen er:
Samarbeidet mellom Kystverket, Norges Brannskole og NOFO er avgjørende for å styrke vår nasjonale beredskap mot akutt forurensning. Ved å kombinere ressurser, kunnskap og ekspertise fra disse tre ledende organisasjonene, utvikler vi en omfattende og effektiv opplæringsplan som sikrer at personell over hele landet er godt forberedt på å håndtere forurensnings hendelser.
Dette samarbeidet etablerer en nasjonal standard for opplæring, noe som forbedrer koordineringen og effektiviteten i responsen.
Gjennom investering i felles opplæring og kompetansebygging, sikrer vi rask og effektiv beskyttelse av miljøet, dyrelivet og folkehelsen mot alvorlige konsekvenser av akutt forurensning,» sier prosjektlederne Rolf Lie fra Kystverket, Caroline Bergersen fra Norges Brannskole og Tor Eivind Moss fra NOFO.
Her kan du lese læreplanen
lareplan-for-opplaring-i-handtering-av-akutt-forurensning.pdf (kystverket.no)